Creditarea populatiei nu a fost afectata de restrictiile BNR privind gradul de indatorare si de cresterea dobanzilor | Help Credit

Aplică și te vom suna rapid!

Aplică aici!

Help Credit

Creditarea populatiei nu a fost afectata de restrictiile BNR privind gradul de indatorare si de cresterea dobanzilor

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei au ramas stabile in primul trimestru al acestui an, la un nivel asemanator cu cel din aceeasi perioada a anului precedent, in ciuda cresterii usoare a dobanzilor si introducerii de catre BNR, de la inceputul acestui an, a restrictiei privind limitarea gradului de indatorare la 40% din venituri.

Limitarea gradului de indatorare (ponderea ratelor la credite din valoarea veniturilor) a fost insa compensata partial de cresterea salariului net pe economie cu 446 lei (18%) in ultimul an, de la 2.487 lei in februarie 2018 la 2.933 lei in februarie 2019.

Pe de alta parte, creditarea a fost afectata putin si de intarzierea lansarii programului Prima Casa, care a demarat abia la inceputul lunii martie, mai tarziu deat in anul precedent.

In aceste conditii, creditele noi in lei acordate de banci au avut o scadere cu doar 5 milioane de lei in primul trimestru din acest an fata de acelasi interval din anul precedent, valoarea totala ridicandu-se la 7,5 miliarde lei.

In privinta creditele noi in lei acordate de banci firmelor (societati nefinanciare), acestea au scazut cu 7,4%, echivalentul a 0,43 miliarde lei, la un total de 5,36 miliarde ei.

O parte din reducerea creditarii in lei pentru firme a fost compensata de cresterea accelerata a creditelor corporate in euro, cu 15%, respectiv 72 milioane euro, echivalentul a 342 milioane lei.

Este posibil ca diminuarea creditarii in lei pentru firme sa fie cauzata in parte de cresterea dobanzilor in lei de la 5% in primul trimestru al anului trecut la 6,3% in acest an, asadar cu peste un punct, pe cand dobanda medie la un credit in euro este inca o data mai mica, 3%, in crestere cu o jumatate de punct, de la 2,5% cat era anul trecut, conform datelor BNR.

Totalul creditele noi in lei acordate de banci, atat populatiei cat si firmelor, au scazut in primul trimestru al acestui an cu 3,7%, echivalentul a 0,5 miliarde lei.

 

Sursa: Bancherul.ro

 

Ne poţi contacta telefonic la 0723 523 065