Dupa doua luni consecutive de scadere, creditele noi au revenit la niveluri mai mari decat anul trecut | Help Credit

Aplică și te vom suna rapid!

Aplică aici!

Help Credit

Dupa doua luni consecutive de scadere, creditele noi au revenit la niveluri mai mari decat anul trecut

Dupa doua luni consecutive de scadere, creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au revenit in luna octombrie la un nivel mai ridicat decat in lunile corespondente (octombrie) din anii trecuti, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, valoarea creditelor noi in lei s-a ridicat in luna octombrie la 6,1 miliarde lei, comparativ cu 5,5 miliarde lei in septembrie si 6 miliarde lei in august.

Comparativ, in luna octombrie din 2018, volumul imprumuturilor noi in lei a fost de de numai 5,9 miliarde lei, in octombrie 2017 – 4,9 miliarde lei, iar in octombrie 2016 – 5,9 miliarde lei.

Toate tipurile de imprumuturi au fost mai mari in octombrie decat in luna precedenta.

Cel mai mare avans l-au inregistrat finantarile in lei pentru firme, de la 2,3 miliarde lei in septembrie la 2,6 miliarde lei in octombrie, urmate de creditele pentru locuinte, de la 1,2 la 1,4 miliarde lei.

Creditele pentru consum au avut o crestere mai mica, de la 1,9 la 2 miliarde lei. Insa in ciuda avansului creditelor noi, stocul de credite de consum a consemnat o corectie importanta in octombrie, comparativ cu lunile precedente. (vezi aici detalii)

Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, valoarea creditelor noi in lei acordate populatiei, atat pentru consum cat si pentru locuinte, sunt mai ridicate in aceeasi luna din acest an. Nu este si cazul finantarilor noi in lei pentru firme, care sunt mai putine decat anul precedent: 2,6 miliarde in octombrie, fata de 2,7 miliarde lei in octombrie 2016.

In total, in primele zece luni ale anului, valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor s-a cifrat la 54,8 miliarde lei, cu 5%, echivalentul a 2,6 miliarde lei, peste nivelul din acelasi interval al anului trecut.

Creditele noi au reusit sa depaseasca nivelul din anul trecut in ciuda conditiilor adverse de la inceputul lui 2019, cu multa instabilitate politica si legislativa, creata de introducerea taxei pe active si alte proiecte de legi impotriva bancilor.

Sursa: Bancherul.ro

 

Ne poţi contacta telefonic la 0723 523 065