Programul Prima Casă | Câți bani alocă Guvernul în acest an | Help Credit

Aplică și te vom suna rapid!

Aplică aici!

Help Credit

Programul Prima Casă | Câți bani alocă Guvernul în acest an

Programul Prima Casă | Câți bani alocă Guvernul în acest an

Guvernul a decis să continue programul Prima Casă și-n acest an. Între timp, au fost publicate și plafoanele de garantare.

După mai multe controverse pe subiect, Guvernul a anunțat oficial că menține programul Prima Casă și-n 2020. E vorba de programul prin care statul garantează împrumuturile celor care decid să-și achiziționeze o locuință.

Programul a fost criticat de unii economiști, care au spus că, astfel, se împing în sus prețurile locuințelor. De cealaltă parte, cei care susțin inițiativa susțin că e cam singura metodă prin care tinerii care nu dețin o proprietate pot intra în posesia ei. În Monitorul Oficial au fost publicate, recent, plafoanele de garantare pentru programul „Prima Casă” 2020.

Decizia a fost luată prin Hotărâre de Guvern.

Care-s plafoanele de garantare la Prima Casă

Potrivit HG publicate în Monitorul Oficial, plafonul de garantare pentru programul Prima Casă a fost stabilit la două miliarde de lei. E, practic, aceeași sumă ca cea alocată și anul trecut. De anul viitor, însă, va scădea la un miliard și jumătate de lei.

De asemenea, au fost stabilit prin ordin de ministru și comisioanele percepute în 2020. Comisionul unic de analiză va fi de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). E la fel ca anul trecut.

De asemenea, comisionul de gestiune a garanţiilor acordate de FNGCIMM, în numele şi contul statului român, în cadrul programului Prima Casă se reduce de la 0,45%, valoarea utilizată anul trecut, la 0,40% pe an calculat la soldul garanţiei statului.

Prin programul Prima Casă, statul garantează în proporție de 40% sau 50% creditul dat de bancă pentru achiziția unei locuințe. În cazul locuințelor noi, garanția e de 50%, dar din această sumă se scad dobânzile și comisioanele bancare. Prin locuință nouă se înțeleg acele imobile care au fost finalizate/consolidate cu maxim cinci ani înainte de depunerea cererii de creditare.

Avansul e de 5%.

Sursa: playtech.ro

 

Ne poţi contacta telefonic la 0723 523 065